出来立ての喜び Enjoy homemade!

2012.12.13

買ってくれば簡単に手に入るものも、手作りして出来立てを味わうという楽しみがある。
個人的にきなこ餅って好きなんですが、きなこは簡単に作れるのをご存知でしょうか?
出来るだけ新しい大豆を買ってきて、フライパンで乾煎りし、ミキサーかすり鉢で細かくした後
ふるいでふるえば出来上がり。
とても香ばしく「このきな粉にまみれたい・・・」と思うはず。
口に入れるときな粉独特の香りが広がり、その後ちゃんと大豆の味が追いかけてきます。
バニラアイスにかけるのが好きです。追加きな粉、してしまいます。
簡単だけどちょっと気を引くデザート、おもてなしにもおすすめです。

器は、トルコブルーが美しい鈴木麻起子さん作。
手に取ると驚くほど軽い。
しかし、高温でしっかり焼成し、厚みが均一に作られているので意外なほど丈夫。
単なる鮮やかなトルコブルーではなく、錆色が混ざったなんともいえない表情を持つ器。
どこか日本的なものも感じられ、珈琲を入れても、和食の和え物でも、受け止めてくれる優しさがあります。

Tofu is well known as a health food in many countries. But do you know “kinako”?
Well, kinako is also made from soy beans.
Kinako, which is roasted soybean flour, is very nutritious and contains good protein, calcium and high-fiber.
Usually, it is commonly used in Japanese sweets. But many health-conscious people take it as convenient health food in these days like “kinako drink” (kinako + milk) and also fine to drink with yogurt.
You can buy it easily at supermarket but try make it by your hand! Very easy to make and you’ll find their excellent fragrant flavor.. Ice cream with hand-made kinako will be one of the menu in very near future at LOCCA!

Below turkish-blue pottery is made by Japanese female artist, Makiko Suzuki.
Her pottery is amazingly lightweight but tough ’cause they burned at very high heat and uniform thickness.

kinako

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