芋天国 Potatoes!!

2013.07.06

早くも関東甲信地方が梅雨明け!平年より15日早いとか。
本格的な夏到来だ。

さて、関東よりもっともっと南の徳島からジャガイモが届いた。
嬉しいことに9種類も!立派なにんにくと紫玉葱も一緒に入っていた。
9種類のジャガイモ

インカのめざめ、レッドムーン、ノーザンルビー、男爵、とうや、アンデスレッド、メークイン、キタムラサキ、ホッカイコガネの9種類。

お昼ご飯に芋を使ったホットサラダを作ってみた。
インカのめざめ、レッドムーン
使用したのはインカのめざめ(左)、レッドムーン(右)の2種類。
インカのめざめは中は濃い黄色で、甘みが強いのが特徴。煮くずれにくく様々な料理に適している。
レッドムーンはその名の通り外皮が赤く、楕円形をしている。インカのめざめに比べると、水分が多い。
さて、ホットサラダ。皮を剥いて大きめに切り、塩ゆでし水気を飛ばし粉ふきいもに。
ボウルにアンチョビペーストとバター、少量のオリーブオイル、バルサミコ酢、黒胡椒を混ぜておく。
紫玉葱はスライスし、塩をしてしばらくおく。
ゆで卵をつくり、同じ湯でソーセージを茹でておく。
粉ふきいもが熱いうちにアンチョビバターの入ったボウルに入れ、水気を切った紫玉葱と共に混ぜ合わせる。
お皿にすべてを盛り合わせて完成。
hot potato salada with anchovy butter

ついでに、北海道人には懐かしい食べ方もご紹介。
ふかした芋に、塩辛をのせて食べるだけ。なまら美味いべさ。
shiokarapotato

A lot of potatoes have been sent by the acquaintance who lived inTokushima.
There are nine kinds of potatoes, garlic and purple onion(photo in the top).
For today’s lunch, I made a potato hot salada. Used “Inka no mezame” and “red moon” (breed of potato).

<How to make>
1. Peel potatoes and cut in half.
2. Boil potatoes and make floury potatoes.
3. Put anchovy paste, butter, olive oil, balsamic vinegar and black pepper in a bowl and mix them.
4. Peel skin of onion, remove core and slice along lines.
Sprinkle some salt on the onion. Leave it for about 10 min. to extract liquid. Squeeze them tightly after that.
5. Boil eggs and boil sausages in the same water.
6. Add floury potatoes to the 3. while a potatoes are hot and mix it with with the squeezed onion and sausages.
7. Put 6. on a plate with eggs.

The photo in the bottom is boiled potatoes with shiokara (salted squids). That’s Hokkaido styles. 😀