海の幸ディナー Seafood dinner

2013.07.23

summer dinner

久しぶりに帰国したフランス在住の友人夫妻を囲み、家で食事会を催した。
夏らしく、海の幸が盛りだくさん!
手前は美登利の鯖寿司と左は芋とヒイカの煮物、中央寄りの黄色いものは「そうめんかぼちゃ」。大葉と胡瓜と一緒に、かぼすを効かせた三杯酢で和えた。
そうめんかぼちゃの隣は2種類の海鞘(ほや)。私の好物でもある。非常にわかりにくいが手前が天然物、奥側が養殖。50円しか違わなかったそうだが、味は格段に天然物!甘みが違う。
他にも(グラスに隠れて見えにくいが)花畑牧場のモッツァレラチーズ、〆鯖、わかめと釜揚げシラスのサラダ、浅利の酒蒸し、茹でツブ貝が並び、一番奥は柿の葉寿司。
テーブルの上のグラスで色の濃いものは約30年物の梅酒(いただきもの)。トロッと、まるでプルーンのような味わいだが、後味に青梅の爽やかさが残りとっても美味しい。
これにデザートも食し、お腹はおへそが切れそうなくらいにいっぱいになった。
みんなでワイワイ盛り上がりながら、さっぱりした和食を味わう。夏はこういうのがいい。

We had a dinner with old friends who are living in Paris.
Look at the table!
There is “sabazushi” (mackerel sushi) in front and cooked potatoes with squid to the right.
In the center, vinegared spaghetti squash with shiso leaves and cucumber. There are two kinds of “hoya” (sea squirt), natural hoya and cultured hoya behind the squash. The natural one were so good!!
We also had sashimi of mozzarella cheese, vinegared mackrel, salada of seaweed and whitebait, clam steamed in sake, boiled Tsubugai (kind of shellfish) and Kakinohazushi in innermost.

  • The amber drink is old plum wine (for about 30 years). Very pruney!!
    We were full with these dishes and dessert (ate more??). Precious summer time with light Japanese food 😀