台所の音 Sound of the kitchen

2013.10.03

コトコトと台所で鍋が音を立てている風景が好きだ。
気忙しい時などでも、コトコトコトコト・・・静かに煮ている音を聞くと、気持ちが落ち着く。

今日は豆を煮た。
前の日から大豆を水につけておき、やわらかくなるまで茹でる。この時多目に茹でて冷凍しておくと、色々な料理に使えて便利だ。
揚げや人参、ひじき、干し椎茸、昆布、生姜、赤唐辛子など入れて調味料と共に煮る。
大豆は水煮でも良いが、水から戻した方が煮ている間に家に漂う香りが違う。甘い大豆の良い香りがする。

新しい試みとして、ガラス器に盛ってみた(写真上)。
先日、ガラス工房の方と話をしていて「見た目が涼しげなのでついサラダなど冷製のものに使いがちだと思いますが、急激な温度変化は避けた方が良いけれど、煮物を盛ってもいいんですよ。色々使ってみてください!」といわれた。
なるほど、確かに。

一方、忙しい時のお昼ご飯などに登場回数の多いワンタンスープ(写真下)。
あらかじめ多目に作って冷凍しておいたワンタンを、凍ったままスープに入れるだけ。
上にネギとダシをとった後の昆布、黒胡椒が見えている。
肌寒い夜なんかには、生姜をたっぷり入れて食べると体が温まる。

 

I can feel the autum in the air in these days.
I love pot cooking if I have time in the afternoon. While I am cooking beans very slowly over low heat, I can hear the simmering pot and smell is so good in the kitchen..I feel so calm.
The upper photo is boiled beans, one of the Japanese traditional home cooking.
Cooked soy beans with deep-fried bean curd, carrots, hijiki (edible brown algae), dried mushrooms, kombu, ginger, red pepper and other seasonings.
I served it in a glass container today.

On the other hand, when I don’t have enough time to cook, refrigerated won ton(handmade) is very useful (lower photo).
Just put them into the soup! Add a lot of ginger to make you warm!

boiled beans

 

                won-ton soup