野菜摂取 Eat vegetables

2013.10.09

pickles野菜が体に良いとわかっていても、よほど意識して自分で作ったりしないと沢山は摂れないだろう。
今日は気軽につまめてお料理にもお弁当にも使える、便利なピクルスを紹介したい。
私は冷蔵庫を開けるとつい、つまんでしまう。
酸味が苦手な人でも、野菜からの香りがうつったマイルドな酸味なので比較的食べやすいと思う。
お酢の量を加減しても良いだろう。
ポイントは野菜を茹でる時間と、水気をよく切る事。
実はやわらかい人参があまり好きではないのだが、カリカリと歯ごたえのある人参は独特の臭みがなく止まらない美味しさだ。
特に、我が姉に勧めたい。

<材料>
ブロッコリー 1個(一口大に切っておく)
人参 大1本(一口大の乱切りに)
パプリカ 黄とオレンジそれぞれ 1個ずつ(一口大に切っておく)
きゅうり 1本(一口大の乱切りに)
*野菜は歯ごたえのあるものならば何でもよいだろう。カリフラワーやズッキーニ、小タマネギ、セロリなども。色味が鮮やかになるよう作りたい。
ハーブ類を少なくして誰でも食べやすいようなレシピにしたが、好みでクローブ、マスタードシード、ディルなど入れても良い。

〜ピクルス液〜
米酢 100cc
水      カップ1
砂糖 40g
塩  大さじ1/2
黒粒胡椒 10粒
赤唐辛子 2本
ローリエ 1枚

<作り方>
1小鍋に(ステンレスや琺瑯など)ピクルス液の材料を入れ沸騰させ、冷ましておく
22L程度の鍋に湯を沸かし、塩大1/2を入れて野菜を20〜30秒ずつ茹でざるにあげ水気を切る。
3野菜が熱いうちにタッパーなど容器に入れ、1のピクルス液を注ぐ。
半日後位でも食べられるが、ピクルスらしく味がしみるのは2日後くらいから。冷蔵庫で1週間位保存可。
煮沸消毒した瓶で作る場合は冷蔵庫で1ヶ月保存可。

 

    • Do you think you should take more vegetables for your health?
      Well, If there are pickles in the refrigerator, you can take a lot of vegetables. Good thing is it is very easy to make and useful.
      You can use it in various ways such as side dish, snacks, and sandwitch, etc.
      The point is boiling time and drain fluid from vegetables.
      Here is a quick vegetable pickle recipe. You don’t need sterilize in boiling water but you must keep it in the refrigerator.

 

  • <Ingredients>
    One broccoli
    One carrot
    Each one of yellow and orange paprika
    One cucumber*Cut each egetable into bite-size chunks.

 

 

  • ~Pickling liquid~
    100cc of rice vinegar
    1 cup of water
    40g of sugar
    1/2 tbs of salt
  • 10 grain black pepper
  • Two red peppers
    One bay leaf

 

 

  • <How to make>
  • 1 Bring a saucepan (*Be sure to use a NON-metal pan) and put pickling liquid ingredients to the pan and increase heat to high and bring to the boil. Cool it down.
  • 2 Boil vegetables in salted water for 20-30 seconds and drain well.
    3 Put the vegetables while it’s hot in container and pour the pickling liquid.

 

*You can start eating it after half day at least, but better taste after two days or more. Keep it in refrigerator.