新米の季節 It’s time for new rice!

2013.10.23

新米の季節だ。食欲の秋だ!
今日は鼻息荒く、とっておきのご飯のともをご紹介したい。
ご飯と箸を手にして読んでもらうと、これをおかずにご飯がすすむかもしれない!(←己にプレッシャー)

ご飯のともは順位付けされるほど、盛り上がる話題である。それゆえ数えきれないほどのご飯のともが全国にある。
今日は見た目は地味だが、かき込むご飯が止まらない一品「サバ味噌そぼろ」を紹介したい。売っていないので、作って下さい。
ちょっと手がこんでいるが、これも美味しいご飯を食べるため。新米を思う存分かき込んで欲しい。

作り方をざっと説明すると、
サバの味噌煮を作る。
骨をはずし、身をほぐす。
フライパンに生姜とネギを炒め、サバの身を入れて水分を飛ばす。
青唐辛子の醤油漬けを最後に加えて出来上がり。
子供向けには普通の醤油を加えて。
ご飯がすすむ、秋の食卓をご堪能あれ。

Autumn is the harvest season.
You can find many kinds of sesonal fruits, seafoods, vegetables.. but most of all, it’s the time for “shinmai”(new harvest rice)!
Rice is cultivated in all over Japan, and there are many brands. Some says that there are over 400 kinds of brands in Japan.
Some people like cooked rice which is various ingredients are combined with uncooked rice and liquid and steamed together. And it’s called “takikomigohan”. In this season, you can use various kinds of mashrooms, chestnuts or sweet potato.
But many Japanese say, we must taste “white rice” specially in this shinmai season!. They insist that the only rice worth eating is pure, unflavored white rice, simply steamed. So do I….!!
And I’d like to introduce an accompanying dish for your another bowl of rice today.
This is my original recipe called “saba-miso soboro”.
Simmered mackerel in miso and separate the flesh from the bone.
Stir-fry choped ginger and green onion and add mackerel to the pan.
Season it with green chilies pickled in soy sauce and stir-frying it until it is ready.

sabamisosoboro  sabamisosoboro on the rice