秋深し Autumn deepens

2013.11.16

ついこのあいだまで、暑い暑いといっていたのがうそのように季節はちゃんと巡ってくる。
街の中の木々も随分色づいて来た。
毎年愛用している湯たんぽを出動。
靴下も冬向けのウール素材になり、ニット、秋物コート、夏のものはどこにも見当たらない。
食べ物も湯気のあるもの、体が温まる物が食べたくなる。
立派な里芋をいただいた!

Until recently, I was saying “hot! hot!” but leaves change color from green to yellow, bright orange, or red.

I have begun to use Yutanpo and changed my wardrobe.
I want to eat something hot food to warm body.
My friend sent me big taros on the other day.
satoimo (taro)

 

中を割ったときの繊維のきめ細かさに注目してほしい。
食べるとねっとりもっちり、ほくほく。
You’ll see very white and fine fiber inside.
Really sticky, not soggy.

satoimo to the micro wave

 

電子レンジでやわらかくした里芋の上に鶏ひき肉と牛蒡を香ばしく炒めたものを載せ、
白みそ入りベシャメルソース、チーズをたっぷりのせてオーブンで焼くだけ。
After softened taros with a microwave oven, put sauteed chicken ground meat and the burdock.
Bake above taro au gratin topped with bechamel sauce (white miso taste) and cheese.

taro au gratin

他には柿の白和え、小松菜と干椎茸のさっと煮も並べて。秋も深まる。
Also served persimmon “shiraae” and simmered Japanese mustard spinach and the dried shiitake.
The warm Fall hues on the table…

autumn dinner