ミントソース Mint sauce

2014.04.24

先日、Zちゃんと食事をした際、ミントティー以外でミントの使い道を訊かれた。
鉢植えのミントが元気よく育っているらしい。ミントはじゃんじゃん増えるからね。
そこで簡単に作ることが出来、応用範囲も広いミントソースを紹介したい。イギリスではラム肉にミントソースがつきものであるが、ラム肉以外にも・・・ってことで、チキンサラダ。
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ナッツを混ぜているので、ぽったりしたソースです。
It’s a very thick sauce with nut and olive oil.

<チキンサラダ ミントソースの作り方>2人分くらい
鶏胸肉 1枚
マデラ酒 大さじ1
椎茸4枚
にんにく1片
葉野菜 何でも 春キャベツ、ロメインレタス、ブロッコリー、アスパラガスなどなど

<ミントソース>
ナッツ(何でもよい) 大さじ1〜2
ミントの葉 一つかみ(飾り用に少し取っておく)
塩・胡椒 適量
酢 小さじ1
オリーブオイル 大さじ1
① 胸肉は観音開きに包丁を入れ、火の通りが均一になるようにしておく
塩・こしょうを適宜ふっておく
②フライパンにニンニクの薄切りを弱火で色がつくまで炒め、取り出しておく(後でトッピングに使う)
③2のフライパンで椎茸をこんがり炒める
④3に胸肉を投入、マデラ酒をふりかけ蓋をして蒸し焼きにする
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⑤フードプロセッサーにソースの材料を全て入れ、滑らかになるまで混ぜる。*フードプロセッサーが無い場合はすり鉢で。包丁で細かく刻んでもOK。
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⑥肉に火が通ったら、薄く切っておく。
⑦生で食べられる野菜はちぎり、火を通すものは茹でるなどしておく
⑧皿に野菜と胸肉、椎茸を盛り、ミントソースを適宜かけ、にんにくとミントを散らす
*オープンサンドにしたり、クラッカーに塗ったり、ジェノベーゼのようにパスタと和えても。
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*Plates(except sandwich): By Kousuke Teramura (Mashiko ware)

~Chicken Salad with Mint sauce~
(Serves 2)
One chicken breast half
1 tbsp. Madeira wine

4 shiitake mushroom
One clove of garlic (cut garlic into slices)
Any kinds of vegetables for this salad (cabbage, romaine lettuce, broccoli, asparagus, etc.)
<Mint sauce>
1-2 tbsp. Nut (any kind of nut :D)
A handful of mint leaves (keep some of them for topping)
1/2 tsp. salt and pinch of pepper
1 tsp. vinegar
1 tbsp. olive oil

① Make a cut in chicken and flatten out. Season with salt and pepper.
② Heat the extra oil in a frying pan and add the garlic, and remove it from the pan when its aroma is released and turns golden brown.
③ Add shiitake mushroom to the pan② and brown them.
④ Add chicken to ③ and fry them. Throw in the Madeira wine, covering with a lid as quickly as you can to keep the steam in. Leave them to steam until cooked.
⑥ Cut the cooked chicken into slices.
⑦ Put the ingredients for the mint sauce in a food processor and pulse until well-blended – mixing in the order listed above.

Tear the salad leaves, wash and drain. Cook vegetables in boiling water if need.
⑧ Arrange the salad leaves or other vegetables and shiitake mushroom on a plate, place the sliced chicken on top and dress with the mint sauce, sprinkle with mint leaves, crashed garlic and freshly ground black pepper.
* Mint sauce can be use for cracker, pasta or chicken sandwich.