豆ごはん Green pea rice

2014.05.13

ブログにも度々登場するドロシー先生が、グリーンピースを持ってやって来た。
ご実家の家庭菜園畑(というには多種、育てているが)で採れたものだ。豆を取り出そうとサヤに爪を立てると、水分がほとばしる!
米を研ぎザルにあげ浸水したあと、塩、酒、昆布、水、豆を入れ炊く。
鍋の蓋を開けると(我が家は炊飯器ではなく鍋炊き)たちまち豆の甘い香りが立ち上がる。たまらず一口。
甘い。まるでトウモロコシのように、甘い。生のグリーンピースは皮も柔らかく、青臭さもないので、缶詰は苦手という方にも是非おすすめしたい。
合わせたのは生海苔のお味噌汁。カブの葉っぱも入ってます。他にカレイの煮付やアボカドサラダ、はまぐりの酒蒸などドロシー先生が作って下さった。
たまりませんな。
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Drocie-sensei visited my apartment with fresh green pea from her parent’s home garden.
They are so fresh and juicy! So she cooked “green pea rice” and other spring dishes.
After washed rice, put them in a rice-cooker or heavy pan and add salt, sake, kobu (dried kelp), water and peas.
When it boil, turn the heat down low and cook for 10 minutes. And Turn off the heat and leave for a further 10 minutes.
After that, stir the rice gently. You’ll smell sweet fragrance of the green pea!
Also cooked
seaweed miso soup, boiled fish, avocado salad and steaming with sake of the clam, etc.
Yummy, yummy…