餡子先生 Anko sensei

2015.03.08

餡子先生がやってきた。
パリに住む友人なのだが、このたび一時帰国。
彼女は餡子が大好きだ。
随分前のブログにも餡子先生として登場。
その時は彼女の為に餡子が苦手の私が小豆を煮て小倉トーストを作ったら、「餡の量が少なすぎる!」とダメ出しされた。バターのように薄く塗ってしまったのだ。
で、今回はリベンジ。餡子の作り方も多少研究し、今度こそ!と挑んだ。
十勝産の小豆をことこと煮る。
餡子完成
一晩寝かせる
今回はちょっと変化球?で、近所のマルイチベーグルのプレーンベーグルを軽く焼き、「小倉ベーグルトースト」にした。
餡子先生に、実際どれだけの量をのせるのか見せていただく。
たっぷりと餡をのせ、フランス産の上質なバター(冷たいまま)、そしてさらに餡子!ダブル餡子!
まるで小山のような姿。
餡子マウンテン。

an2015_01

Red beans paste

an2015_03

Maruichi bagle

an2015_04

Anko sensei showed me how much paste should be put on the toast.

an2015_05

Double anko paste!!

an2015_02

Delicious better from France.

an2015_07

Anko mountain!

an2015_06
餡子先生、満足。先生に喜んでいただき我も、満足。
My friend came back temporarily to Tokyo from Paris for while. She loves Anko (sweet red beans paste). I made Ogura toast (toast with anko paste) before but she said paste was too thin and was NOT good balance to make a satisfying Ogura toast. Needed more anko almost same thickness of bread.
So this is revenge for me. She showed me how much anko should be put on the toast this time. I learned the right volume for that… Anko sensei satisfied the ogura bagle toast this time!!