梅雨の日本列島
The rainy season in Japan

2015.06.27

つ〜ゆ〜で〜す〜ね〜〜
と、文章さえ重だるくなるこの頃です。
爽やかだった5月の青空がなつかしい・・・

6月に入ると梅仕事が始まります。
去年は青梅シロップを作ったので、今年は久しぶりに梅酒にしました。
ホワイトリカーと、ブランデーの2種類を仕込みました。
ブランデーは、無添加のナイアガラ種のワインを2度単式蒸留し樫樽で長期熟成させた純国産物。
お酒は滅法弱いんですが、美味しい梅酒を少しだけ飲みたいなぁと思って。
しかし青梅を準備していたのに、取り寄せしたブランデーが配送途中に落として割れるという悲劇があり、梅が黄色くなってしまった・・・(泣)
梅雨が明けたら梅漬けの干し作業が待っている!

It’s a rainy season in Japan.
It is really humid during this season… I miss refreshing unclouded blue sky of May…
At the beginning of June, I start Ume (Japanese plum) work. I’ve already prepared two kinds of plum liquor this year.
One is used a white liquor (photo on the left) and the other one used a Japanese grape brandy.
When the rainy season is over, pickled plum work is waiting!! (I love this work :D)
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