最近の手仕事 Homemade foods in May

2014.05.22

毎年春になると、手仕事欲?がむくむくわいてくる。
レモンチェロ。レモンを使ったリキュールだ。
日本の国産レモンは冬に旬を迎えるのだが、気分的に夏に向けて作りたくなるんですよね・・・

なんだかいいじゃないですか、爽やかなレモンイエローが見えると。

<作り方>
*耐熱の広口瓶を煮沸消毒しておく
①まずは国産ノーワックス・無農薬(できれば)レモンをよく洗ってよくふいておく。
②レモンの皮をピーラーで剥く。出来るだけ黄色い部分だけ剥くようにする。
③広口瓶にレモンの皮、氷砂糖、酒を入れて冷暗所で保存。
④2〜3週間後にザルでこして皮を取り除く。二週間くらいすると綺麗な黄色に。
⑤そのまま冷暗所で保存し、3ヶ月くらいから飲み頃になる。冷暗所か冷凍庫で保存を。

〜材料(500ml分)〜
レモン 6個分 *皮しか使わないので、実は蜂蜜漬けにやシャーベットに。

氷砂糖   150g

ウォッカ 500ml 他にホワイトリカーなどでも。イタリアでは90度以上のアルコールで作るようなので、好きな方は強いお酒でどうぞ。

lemon

ingredient

Lemon rind and crystal sugar in vodka.

Lemon yellow…

Three weeks later

Limoncello is sweet with fresh lemon flavor liqueur.
It can be sipped on its own, mixed into sparkling water, or shaken into cocktails.
Really easy to make. Don’t you want to make it for coming this summer?

<Limoncello>
Six of unwaxed organic lemons
150g crystal sugar

500 ml vodka

1. Wash lemons and peel the lemons with a peeler. Try to remove only the outer yellow skin.
2. Transfer the lemon peels and crystal sugar to a jar which sterilized in boiling water and cover with vodka.
3. Let the vodka and lemon peels infuse in the cold dark place for at least 2 weeks or as long as 3 weeks.
4. Strain the vodka and remove the lemon peel.
5. Bottle the limoncello. Chill the limoncello in the fridge or freezer for about three months. Limoncello can be kept in the fridge