ゴールデンウィーク Golden Week

2013.04.30

 

jellfukihiyamugifuki

hiyamugi
ゴールデンウィークが始まった。
暦通りに働いている方は今日は出勤日だが、普段よりは電車も空いていたのでは?

さて、連休の後半はまた寒くなるようだが、今朝はまだ暖かな東京。
爽やかな気分になれる料理をご紹介。
初夏から夏には高い頻度でつくるジュレを使った料理。

最初の写真は蕗、そら豆ツナなどと、お酢を効かせた和風ジュレを交互に重ねてグラスに盛りつけたもの。
麺と合わせて、冷たい汁をはってもよし(中)。使用したのは四日市渡辺手延製麺所の手延ひやむぎ。
20もの製造工程を経て熟成させながら延ばす作業を繰り返し乾燥させるという、喉越し抜群の太めの麺。
この麺、美味いです!

みなさま、楽しい連休を。

Golden Week holidays began in Japan.
I’d like to introduce some cold dishes for a balmy spring time.
The first photo is Japanese butterbur, bean and tuna with crumbled Japanese-style jelly.
Second one is a noodle version. Used “Tenobe Hiyamugi”(hand-stretched Hiyamugi noodles) manufactured by “Watanabe Tenobe Seimenjo” from Yokkaichi City, Mie Prefecture, which is known as a production area of cold noodles, has been also the production area of somen since the Edo period. This noodles are so smooth and chewy.

Have a great golden week!!