北海焼きうどん Hokkai Yakiudon

2013.10.11

お昼ご飯は、思いつきで作る料理が多い。
今日は食材が著しく少なかった。冷凍庫に冷凍うどんと、先日多目に焼いて冷凍しておいた焼き鮭があった。野菜室にネギもある。味噌もある。
これはまるで石狩鍋を思い起こさせる材料(と思うのは北海人だけか?)。

そこで作ったのがこの焼うどん。題して北海焼うどん。
美味しそうでしょ?美味しいのよ。
塩気が鮭によって違うので、味噌や醤油の量は適宜。控えめに。

今日はサービス精神満点で行程写真付き。しかも相当ピンボケしている。
では作り方。

Here is the recipe of  Hokkai Yakiudon(stir-fried udon noodles) for my lunch today.*This is original recipe. So you can’t order at the restaurant…

1 フライパンにごま油を熱し、ネギの小口切りを香りが出るまで炒める。
Heat sesame oil in a frying pan. Add shredded leek and cook lightly.

Hokkai Yakiudon1

2 袋のまま電子レンジ600Wで2分加熱しておいた冷凍うどんを、1に投入。
Add frozen udon(in a bag) which heated at microwave oven 600W for two minutes.
Hokkai Yakiudon2

3 ほぐしておいた鮭と、日本酒を振りさらに炒める。
Add separated salmon fillet (grilled beforehand) and sake. 
Hokkai Yakiudon 3
4 味噌少々、醤油は香り付け程度加え、最後に粉鰹を入れ混ぜ合わせる。
Add miso ( 1/2 tsp) and just a little bit of soy sauce.
Hokkai Yakiudon4  Hokkai Yakiudon5
5 出来上がり。一味唐辛子を振って食べましょう。
Sprinkle shavings of dried fine bonito and cayenne pepper powder.
Hokkai Yakiudon6